BTW
0
0
Op werkdagen voor 21:00 besteld, vandaag verzonden
Klanten geven Decoprof een 9,3
Meer dan 115 jaar kennis en ervaring

Door Tim, 17 november 2017

Kozijnen en deuren buiten schilderen

Kozijnen en deuren buiten schilderen lijkt een hele klus, je zou er haast een schilder voor bellen. Maar met het stappenplan en de tips van Decoprof is de klus zo geklaard! Onderaan de pagina vind je een handige video van Sigma Coatings hoe je deze klus het beste kunt aanpakken.

1. Materialen: Wat heb je nodig?

Zorg voor dat je begint, je alle benodigde materialen in huis hebt. Met goed materiaal lever je natuurlijk het beste werk! Een goed voorbereiding maakt het werk een stuk plezieriger. En uiteraard voor jezelf ook een stuk makkelijker als je je deuren en kozijnen buiten schilderen gaat. Niet voor niets is een goed begin het halve werk. Denk aan schuurpapier, afplaktape, ontvetter, verfkwast, viltroller. Daarnaast een verfbakje of strijkvaatje. Vergeet ook geen afdekmateriaal. (Je kunt natuurlijk ook een oude deken gebruiken, veel voordeliger!) Alle Schildersmaterialen

Welke verf heb je nodig?

Als het nieuw hout is, of sterk verouderd dan is het raadzaam om te beginnen met een goede grondverf voor buiten. Dit zijn vrijwel altijd terpentinebasis verven, die uitstekend geschikt zijn voor buiten. De lakverf die je vervolgens gebruikt is ook op terpentinebasis. Snel de juiste producten vinden om kozijnen en deuren buiten schilderen, dan klik je op de knop hieronder. Op de pagina kun je vervolgens filteren op het type verf (grondverf, schakelverf, lakverf enz.) Verf voor buiten
 

2. Voorbehandelen

Als je je kozijnen, ramen en deuren rondom buiten schilderen wilt, dan werk je altijd met de klok mee. Je begint met het schoonmaken van het geveltimmerwerk, ramen, deuren en kozijnen. Dit doe je met een sopje van warm water en een alles reiniger of st. Marc. Je maakt alles schoon, van boven naar beneden. Zodat alle spinnenwebben, alg aangroei en andere resten zijn verwijderd. Daarna ga je schuren. Het schuren is een van de belangrijkste stappen om een zo mooi en goed mogelijk eindresultaat te behalen. Dit zorgt namelijk voor een goede hechting. Is de verflaag die er nu op zit van zeer slechte kwaliteit en laat deze makkelijk los? Zorg dan dat je de losse verfdelen er eerst afkrabt met een krabber voordat je gaat schuren.
  • Ga je schuren voor het grondverven?. Gebruik dan een grovere korrel zoals P120. Dit zorgt ervoor dat de grondverf goed grip krijgt op de ondergrond
  • Ga je schuren voor het aflakken aan. Gebruik dan een minder grove korrel schuurpapier zoals korrel P220. Zo voorkom je dat je schuur naadjes door het aflak heen ziet. Zo krijg je een strakker resultaat.
Neem na het schuren de ondergrond af met een kleefdoekje (kant en klaar vochtig doekje) of met een sopje en een natte doek. Zorg wel dat het water is voorzien van een ontvetter zoals st. marc. Zorg nu al dat de ondergrond is afgedekt. Schuurpapier
 

3. Afplakken doe je zo!

Hoe strakker je afplakt, des te strakker het resultaat wordt. Gebruik goede tape zodat het verf niet onder de tape kan komen. Zo krijg je mooie strakke randen. Ben je niet zeker van je vaste hand tijdens het schilderen? Plak dan ook tape net naast de kitrand, ongeveer een millimeter ernaast op het glas. Zo hou je de strakke lijn op het glas.
  • Wees niet bang dat je verf over de kitrand op het glas komt. Dit kun je oplossen door na droging weer een strakke rand te maken met een glasreiniger.
  • Zorg dat je goed de raamdorpel stenen afplakt zodat hier geen verf spetters op komen!
  • Blijft het tape langer dan 24 uur zitten? Gebruik dan de gele tape om lijm resten te voorkomen.
Afplaktape
 

4. Grondlaag aanbrengen

Na het voorbehandelen van de ondergrond kun je de grondverf aanbrengen. Zorg dat je de juiste grondverf aanbrengt. Gebruik een goeie kwast en verfroller om zo onder andere te voorkomen dat er haartjes in je grondverf komen. Begin op de bovenaan met grondverven. Op een houten ondergrond kun je een normale grondverf aanbrengen. Op een metalen of stalen ondergrond moet je een hechtprimer aanbrengen. Gebruik een strijkpotje met inzet pot of een verfbakje om het verf in te gieten. Zo hoef je niet de hele tijd met een volle pot in je handen te lopen. (zo voorkom je problemen). Je kunt met een stippotje goed afsluiten met een inzetpot deksel. Verwijder gelijk na het grondverven de tape op het glas, zodat dit niet blijft hechten aan de verf. Alle soorten grondverf
 

5. Tussen de lagen: Kozijnen schuren welke korrel?

Na het drogen van de aangebrachte grondverf moet je de ondergrond weer opnieuw schuren. Het antwoord op de vraag: Kozijnen schuren welke korrel? Doe dit met een fijne korrel schuurpapier. Zo voorkom je dat je schuurstrepen ziet in het eindresultaat. Gebruik bij voorkeur Korrel 220. Als we het hebben over een fijne korrel dan kun je een keuze maken vanaf P220 tot ongeveer P380. Bij kozijnen schuren welke korrel je kiest, is afhankelijk van welke korrel je bent begonnen. Een handige tip hierbij is dat je steeds in stapjes van ongeveer 30 opschuift. Ben je bijvoorbeeld begonnen met korrel P80 (Nieuw hout, of oude verflagen verwijderen) dan schuur je de eerste laag vervolgens op met korrel P120. Na de volgende grondverf laag (nieuw hout altijd 2x in de grondverf) korrel P150. Voor de laklagen gebruik je dan P180 en vervolgens P220. Bij watergedragen verf (nu niet relevant) Begin je al fijner. Dus bij deuren en kozijnen welke korrel je gebruikt is afhankelijk vanaf welke korrel je begint. Na het schuren kan je de ondergrond weer afnemen met een kleefdoekje of met water en een doekje. Vergeet niet om een ontvetter aan het water toevoegen. Zorg dat de ondergrond goed is afgedekt! Schuurpapier met fijne korrel
 

6. Aflakken, het eind is in zicht!

Nu is het aflakken aan de beurt. Zorg voor een goede kwast en roller om een zo strak mogelijk eindresultaat te behalen.
  • Giet het verf uit de blik in de strijkpot of verfbak, dit is makkelijker te hanteren tijdens het aflakken.
  • Werk bij kozijnen van de binnenkant naar de buitenkant. Werk dus van het raam naar de muur toe.
  • Gebruik een kwast om in de moeilijke hoeken of randen te komen, rol deze uit met een viltroller.
  • Rol je viltroller in je verfbakje zodat je roller goed veel verf opneemt.
  • Breng je roller aan op de te verven ondergrond
  • Zorg voor een gelijkmatige verdeling
  • Strijk na het invullen van alle vakken het verf uit van boven naar onderen.
Verwijder gelijk na het aflakken de tape!
 

7. Schildertips Kozijnen

We hebben nog een aantal schildertips voor je op een rijtje gezet die altijd handig zijn om te weten. Tips van echte vakschilders die jarenlange ervaring hebben in het verfraaien van woningen.

Volgorde kozijn buiten schilderen

De eerste schilderstip die we willen geven heeft te maken met de volgorde van buiten schilderen voor je kozijn. Een van de meest voorkomende fouten, (een echte fout is het niet, maar het kan veel makkelijker) heeft te maken met de volgorde hoe je het kozijn of deur gaat schilderen. En eigenlijk een hele logische. Nadat je het kozijn of deur buiten hebt geschuurd, en voorbereid voor het aanbrengen van de verf, waar begin je dan? Voor de volgorde kozijn schilderen werk je met de klok mee. Dus je begint links, dan de bovenstijl, en als laatste de rechterstijl. De tweede tip die te maken heeft met de volgorde van je kozijn schilderen is dat je werkt van binnen naar buiten. Dus eerst het kozijn zelf, dan de koplatten die er vaak op bevestigd zijn, als als laatste de rand langs de wand. Ben je niet gewend om in een bepaalde volgorde te werken, dan zal het in het begin een beetje onwennig zijn. Maar zodra je de slag te pakken hebt zul je zien dat het steeds makkelijker en beter gaat!

Kozijnen ontvetten

Alles wat je schildert, moet eerst ontvet worden. Ja zeker. Alleen kun je beter zeggen. Alles wat je schuurt moet eerst ontvet worden. Doe je dit pas na het schuren dan is al het vuil in het hout geschuurd en veroorzaakt hechtingsproblemen. Na het schuren moet je het nog wel even afnemen met een stoffertje, warm water of een sopje. Dus kozijnen ontvetten voordat je gaat schuren. Heel belanrijk.

Kozijnen buiten schilderen met kwast of roller?

Dit artikel gaat over deuren en kozijnen buiten schilderen. Dus laten we de werkwijze voor watergedragen verven achterwege. De verf voor buiten wil je vaak ‘vol’ opzetten. Dat geeft body aan je verfwerk, veel meer glans en gaat beduidend langer mee. Dat kun je alleen voor elkaar krijgen met een kwast. Als je de mooie verf aanbrengt met een (vilt)roller dan zakt de glans om te beginnen een heel stuk weg, en kun je de verf nooit vol opzetten. Gebruik dus een kwast. Heb je grote oppervlakken? Gebruik een ovale kwast, gaat bijna net zo snel als met een roller. Echt! Probeer maar eens.
 

8. Videouitleg van Sigma

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »