Oplosmiddelen

Filters

Oplosmiddelen

Waarvoor worden oplosmiddelen gebruikt

Oplosmiddelen of solvents (engels) zijn vloeistoffen waarin andere materialen kunnen worden opgelost. In het huishoudelijk gebruik komen we veel producten tegen waarin oplosmiddelen zijn verwerkt. Soms worden oplosmiddelen gebruikt om vaste stoffen in op te lossen zoals geneesmiddelen, zout of jodium, soms voor het vloeibaar houden van anders harde substanties zoals drukinkt, schoensmeer of lijm. Maar ook om geuren te verspreiden worden oplosmiddelen gebruikt in aftershave, luchtverfrissers. Een veel voorkomende toepassing van vluchtige oplosmiddelen is in verf omdat daarbij een snelle droging is gewenst.

​Welke typen oplosmiddelen zijn er

​Een van de meest ideale oplosmiddelen is gewoon water en buitengewoon geschikt voor voedingszouten, suikers en eiwitten. Vettige stoffen lossen daarentegen slecht op in water. Veelvuldig worden oplosmiddelen toegepast in verfproducten in de vorm van terpentine. Het wordt gebruikt om verf vloeibaar te houden maar ook om verfresten te verwijderen en om kwasten schoon te maken. In de volksmond wordt terpentine vaak peut genoemd en in het Engels white spirit. Terpentine wordt vaak verward met terpentijn dat gewonnen wordt uit hars van naaldbomen via destillatie. Nadeel van vluchtige oplosmiddelen zoals terpentine is de lichte ontvlambaarheid en het is irriterend voor de longen, de huid, de ogen en bij het inslikken. Het inademen van terpentinedampen is dan ook schadelijk voor de gezondheid.
​Een ander nadeel van terpentine is dat het de vetlaag van de huid oplost waar mensen soms bijzonder gevoelig voor kunnen zijn.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »