10% korting op kwasten met code KWAST-10 10% korting op kwasten met code KWAST-10

Lijnolie rauw

Filters

Wat is lijnolie

Lijnzaadolie of lijnolie is olie afkomstig uit het zaad van olievlas. Deze zaden van olievlas bevatten ca. 40% olie. Lijnolie wordt gemaakt door het zaad van olievlas uit te persen. Het restant wordt als lijnkoeken voor veevoer gebruikt. Bij het telen van vlas ten behoeve van de olieproductie is een hoge zaadopbrengst van belang. Lijnolie moet donker worden bewaard, omdat de olie onder invloed van (zon)licht in kwaliteit achteruitgaat. Het product wordt als rauwe lijnolie, gekookte lijnolie op de markt gebracht.

De toepassing van lijnolie

Lijnolie is een van de oudst gebruikte oliën en wordt sinds mensenheugenis gebruikt in verf en vernis. Tevens wordt lijnolie gebruikt voor het conserveren van ongeverfd hout en van visnetten. Deze gebruiken zijn gebaseerd op het uitharden (polymeriseren) van de olie. Er zijn twee soorten lijnolie: rauw en gekookt. Rauwe lijnolie hardt minder snel uit dan de gekookte variant.

Oppassen bij het gebruik van lijnolie

Met lijnzaadolie verontreinigde lappen kunnen brandgevaarlijk zijn. Als lappen met lijnzaadolie op een hoop worden gelegd kan er een chemische reactie optreden, met warmteontwikkeling tot gevolg. Dit heet 'broei' en kan tot brand leiden. Er wordt daarom geadviseerd om lappen en doeken waar lijnzaadolie in zit, vlak op te hangen om de lappen te laten drogen.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »