10% korting op kwasten met code KWAST-10 10% korting op kwasten met code KWAST-10

Menie loodvrij

Filters

Wat is nu een Menie?

Een menie dient eigenlijk als een roestwerende grondlaag uit de 'verf' gekomen. Bedoeld om staal te beschermen tegen corrosie en ervoor te zorgen dat het niet kan gaan roesten. Het product heeft een eigenschap om een afsluitende laag te vormen zodat er geen vocht of lucht doorheen kan komen.

Waar is Menie nu allemaal voor te gebruiken?

Zoals al eerder gezegd is de menie in te zetten als beschermer tegen roest. U kunt deze producten inzetten op de volgende materialen:

  • staal
  • geschopeerd staal
  • blank staal
  • gestraald staal
  • zachthout

Dat het op staal gezet kan worden is nu wel duidelijk. De functie ervan zeer waarschijnlijk ook. Maar wat ook een belangrijke is waar de Menie voor gebruikt kan worden is gewoon simpel hout. Hout wat in contact komt met steen of beton gaat vocht opnemen als het niet beschermt is. Daarom is het van belang dat er een goede laag op wordt gezet die dit tegen gaat.

Hoe moet ik staal en hout voorbehandelen voordat de menie eroverheen kan?

Het hout en het staal moet allebei vrij zijn van vetten en vuil. Maak beide goed schoon met een geschikte ontvetter. Daarnaast is het voor staal belangrijk dat dit goed ontroest is d.m.v. mechanisch of gestraald ontroesten. Hout eventueel licht schuren voor de aanhechting van de grondverf.

Deze producten werken eigenlijk als een soort impregneermiddel. Onder bepaalde condities vindt en een proces plaats. Hierdoor raakt de ondergrond nog beter beschermt tegen met name vocht.

Aan de bekende oranje-rood kleur kun je de menie herkennen. Steeds vaker kiezen professionals voor een alternatief product. Dit vanwege de belasting voor het milieu. In onze webshop bieden wij ook loodvrije producten die minder belastend zijn.

De producten zijn direct klaar voor gebruik. U kunt dit product wel verdunnen met terpentine. Bijvoorbeeld als u vindt de verf wat 'dik' aanvoelt.

Omschrijving van loodmenie

​Loodmenie is een oranje grondverf met loodwit als ingredient waarvan geldt dat het houtrot en roest voorkomt van niet dag-ziende houten delen van gebouwen zoals balkkoppen. Ook houten palen die de grond in gaan worden wel voorzien van loodmenie. De impregnerende loodmenie vormt een afsluitende laag tegen vocht en dus schimmels. De roestwerende eigenschappen schijnen overigens hoger aangeslagen te moeten worden dan de houtconserverende werking.

Loodmenie zonder lood

Loodwit is een oxide van lood, wat in deze vorm inmiddels is verboden in onder andere verf. Daarom zijn er nieuwe soorten rot- en roestwerende verf ontwikkeld (op basis van zinkchromaat of zinkfosfaat en zonder loodwit). Deze nieuwe produc­ten worden eveneens loodmenie of kortweg menie genoemd.
Daarnaast zijn door de verfindustrie andere alternatieven voor traditionele loodmenie op de markt gebracht. Deze producten focussen met name op roestpreventie en metaalconservering.

Ontwikkeling van loodmenie

Nederlandse fabrikanten van verven en coatings en ook loodmenie met name wanneer ze bestemd zijn voor toepassing op hout, houthou­dende en andere biobased producten, werken vaak samen met SHR in Wageningen – hét test- en adviescentrum voor alle producten die in combinatie met houten elementen worden verwerkt in bouw, meubelindustrie en (scheeps)betimmeringen. Ook alternatieven voor loodmenie kwamen mede tot stand door onderzoek en testwerk in het laboratorium van SHR, dat over meer dan 20 jaar expertise beschikt.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »