Voorstrijkmiddel

Filters

Voorstrijkmiddel

Wat is een voorstrijkmiddel?

Wanneer u een muur of plafond met een zuigende ondergrond wilt voorzien van muurverf, dan moet u meestal eerst een voorstrijkmiddel aanbrengen. Dit geldt vooral bij nieuwe gestucte muren, plafonds, spackspuitwerk, spachtelputz etc. Het is een middel dat diep indringt in de poriën van de ondergrond.

Dat zijn hele kleine openingen in de structuur van een ondergrond waar onder andere de verf zich aan gaat hechten. Alleen er zit wel een gevaar aan. Tenminste, als we dat zo willen noemen natuurlijk! Een (eenvoudige) uitleg van een natuurkundig verschijnsel! In de meeste muurverven zit water.

Van alle bestanddelen in de verf weegt water het minst, en loopt er als eerste uit. En het laat zich al raden, ook als eerste in de poriën. Het wordt er als het ware gewoon 'ingezogen'. Om nu te voorkomen dat de zuigende werking minder aantrekkingskracht heeft op het water, gebruik je een voorstrijkmiddel.

Het effect is namelijk dat hierdoor de andere bestanddelen van de verf niet zoveel tijd meer hebben om op de plek van bestemming te komen (uitvloeien), en dus sneller drogen, waardoor er banen ontstaan. Verschillende voorstrijkmiddelen hebben ook een fixerende functie. Dat houd in dat het deze producten poederende ondergronden vastzetten (fixeren).

Voorstrijkmiddel op terpentinebasis of watergedragen

Een watergedragen voorstrijkmiddel gebruik je meestal voor stucwerk en gipsplaten en wordt doorgaans ook verdund met gewoon water. Voor binnen is dat ideaal, omdat het bijna reukloos is en ook niet slecht voor de mens en het milieu.

Er is ook voorstrijkmiddel op terpentinebasis voor met name buiten. Deze hebben een sterke fixerende functie. Dat is aan te te raden voor stucwerk dat niet al te best meer is of een poederende toplaag heeft. Lees vooraf de gebruiksaanwijzing goed door en beoordeel de houdbaarheidsdatum. Een voorstrijkmiddel is beperkt houdbaar!

Applicatie van een voorstrijkmiddel

Aan te brengen met een blokwitter of een vachtroller. Met een roller moet u wel opletten dat het wel snel kan spatten. Doet u het toch met een roller, dek dan wel alles goed af met plastic of dekens. Let op dat u pas dan de muurverf aanbrengt als het voorstrijkmiddel volledig is opgedroogd.

Wij bieden u producten om voor te strijken voor alle mogelijke ondergronden waar u een muurverf op wilt zetten. Bekijk alle producten op deze en volgende pagina's.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »