Zwarte Beits

Filters

Zwarte Beits

Hout beschermen met zwarte beits

Hout is duur en beschermen we vandaag met zwarte beits. Hout is een prachtig natuurproduct waaruit sinds mensenheugen boerenschuren werden opgetrokken. Maar hout verweert, zeker de zachtere soorten en daarom is het belangrijk hout voor boerenschuren te verduurzamen.

Teren was vroeger het middel om de invloed van weer, wind en schimmels. Het zwart van teer was aanzicht bepalend voor veel boerenschuren op het platteland.

Wat is het verschil tussen teer en zwarte beits?

Teer ontstaat o.a. als hout bij lage temperatuur verkoolt. De vrijkomende vloeistoffen lopen als dikke stroop uit het smeulende hout. Vooral Scandinavie was in de 16e eeuw bakermat van de teerproductie voor boerenschuren en vooral ook de scheepsbouw.

Jakobstad in Finland was bekend vanwege de teerproductie en de scheepsbouw. In de 19e eeuw werd teer gewonnen als bijproduct uit de gasfabrieken bij de verwerking van steenkool. Onder benaming koolteer en carbolineum verscheen dit op de markt. Zwarte beits is doorgaans op waterbasis en daardoor een milieuvriendelijker product en buitengewoon prettig om te verwerken. Ga terug naar het Beits voor een overzicht van alle andere soorten beits.

Wat doet teer met ons hout?

Teer vloeit in een mooie filmlaag waardoor het hout van boerenschuren afgesloten werd voor lucht en vocht en dus een beschermende laag vormde. Bij lage temperaturen wordt teer echter hard en bij hoge temperaturen wordt  het weer zacht.

De consequentie is dat er met warm weer geteerd moet worden. Tegelijk maken de temperatuurschommelingen de teerlaag broos. Een beperkte duurzaamheid dus!  En daarom elk jaar opnieuw aan de teerkwast om de boerenschuren te behandelen zodat er als het ware een teerkorst ontstond. Zwarte beits op waterbasis is vele jaren duurzamer dan teer.

Wat doet teer met ons?

Teer en het teren van een boerenschuur is bar slecht voor de gezondheid en het milieu! Koolteer bevat namelijk behoorlijk veel kankerverwekkende stoffen en daarom is het al jaren verboden om te gebruiken.

Maar er zijn prachtige soorten zwarte beits die gelden als een duurzaam alternatief voor het beschermen van boerenschuren, bijgebouwen, vlotdelen en hekwerken. De verf industrie heeft uitstekend ingespeeld op de veranderende omstandigheden.

Jotun uit Scandinavie heeft bijvoorbeeld Demidekk Ultimate op de markt gebracht.  Een zwarte beits is een zeer duurzame watergedragen dekkende houtbescherming voor boerenschuren Verkrijgbaar in een prachtige matte diepzwarte tint waarbij de nerftekening mooi zichtbaar blijft. Er zijn met dit product extreem lange onderhoudsintervallen mogelijk tot wel 12 jaar!

Ook Lucite levert een buitengewoon duurzaam product, de Lucite Housepaint in zwart met Nano technologie waardoor de verf vuilafstotend is en zelfreinigend. Ook de verwerking van deze producten is steeds minder afhankelijk van de weersomstandigheden.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »