Afwasbare muurverf

Op zoek naar een muurverf die je goed kunt schoonmaken zonder dat je daar naderhand iets van ziet? Dan is afwasbare muurverf de verf voor jouw klus. Ontdek het assortiment bij Decoprof

Filters

Afwasbare muurverf

Afwasbare muurverf, wat is dat?

Een goede afwasbare muurverf kun je eenvoudig schoonmaken. Dit doe je met een zachte doek en een niet schuren schoonmaakmiddel. Het is bijvoorbeeld ideaal voor gezinnen met kleine kinderen of met huisdieren. Daarnaast is afwasbare muurverf ideaal in ruimtes die makkelijker vies worden zoals bijvoorbeeld de keuken. Het is natuurlijk zonde als er een vet- of tomatenvlek op je muur zit die je er niet goed af krijgt. Met afwasbare muurverf zijn dit soort irritaties verleden tijd.

Wat is de beste afwasbare muurverf?

Sikkens en Sigma bieden de beste kwaliteit afwasbare muurverf. Daarnaast is de verf mengbaar in elke gewenste kleur. Deze afwasbare muurverf is wel iets duurder dan muurverf van andere merken, maar wij horen vaak "eenmaal Sigma of Sikkens, nooit meer anders". Geen strepen of onregelmatigheden, een goede dekking en jarenlang een mooie resultaat met de:

Wat is het verschil tussen de schrobklasse en reinigbaarheid bij verf?

Laten we beginnen door iets op te helderen, er bestaat wat verwarring over dit onderwerp. Zo is reinigbare muurverf wel schrobvast, maar schrobvaste muurverf niet altijd reinigbaar. Schrobklasse geeft simpel gezegd aan in welke mate de verf bestand is tegen schrobben en zegt dus iets over hoe robuust een verf is. Als de muurverf daarnaast ook reinigbaar is dan zegt dit iets over een verminderd inzuigen waardoor vlekken minder snel intrekken en je deze gemakkelijk kan verwijderen. 

 

Hoe wordt schrobklasse gemeten?

De schrobvastheid van de muurverf wordt getest door de slijtage van de verflaag te meten. Dit gebeurt door er met een Scotch Brite Handvel 200 slagen overheen te gaan. Vervolgens wordt de klasse indeling ingedeeld aan de hand van de slijtage van de laagdikte. Hieruit volgt dat schrobklasse is in te delen van klasse 1 (hoogste) tot klasse 3 (laagste).

De laagdikte van verf is uitgedrukt in µm (micrometer).

Afname verflaagdikte bij 200 slagen:
Minder dan 5 µm = schrobklasse 1
Tussen 5 µm en 20 = schrobklasse 2
Tussen 20 µm en 70 µm = schrobklasse 3

 

Verschillende schrobklasse

Schrobklasse 1

In de eerste plaats hebben we schrobklasse 1. Dit heeft zoals hierboven verteld minimale slijtage bij schoonmaak bewegingen. Maar let op, de Sigmatex Superlatex Matt en de Sigmapearl Clean Matt hebben allebei schrobklasse 1 maar hebben diverse doeleinden. Zo adviseren wij de Sigmatex Superlatex niet als reinigbare muurverf en de Sigmapearl Clean wel.

Je kunt je voorstellen dat een muur in de keuken of de eetkamer (bij jonge kinderen) veelal meer te verdragen heeft dan andere muren in jouw huis. Deze muren zullen daarom ook vaker gereinigd moeten worden. Vandaar dat je bij een reinigbare muurverf met schrobklasse 1 je in ieder geval geen zorgen hoeft te maken over eventueel opglanzen of beschadigen bij het reinigen. Ter illustratie, je kan behandelde oppervlakken gewoon reinigen met de meest voorkomende huishoudelijke schoonmaakmiddelen. Let er echter wel op dat deze middelen geen silicone bevatten. Dit omdat silicone en verf niet samen gaan en zullen leiden tot onthechting van de verf.

Schrobklasse 2

In de tweede plaats hebben we schrobklase 2. Dit is voor de wanden die in principe niet gereinigd worden. Hierdoor zijn dit soort producten een prima betaalbare oplossing voor in slaapkamers en op zolder. Deze ruimtes hebben niet heel veel te verduren en zullen daardoor ook niet vaak vuil worden. Mocht dit wel gebeuren dan kan je ze voorzichtig schoonmaken. De kans is hierbij aanzienlijk groot dat de verf zal gaan opglanzen. Een voorbeeld hiervan is de Sigmacryl Universal Matt.

Schrobklasse 3

In de derde plaats is er schrobklasse 3. Dit wordt ook wel budget muurverf genoemd. Prima dekking maar zodra je er met je hand overheen gaat zit er een veeg die niet meer weg gaat. Dit komt omdat deze producten goedkopere bindmiddelen hebben en hierdoor geen beschermlaag hebben en niet schoon te maken zijn. Houdt er rekening mee dat het aannemelijk is dat de verf zal aantasten als je deze schoonmaakt.

 

Hoe breng ik afwasbare muurverf aan?

Afwasbare of schrobbare muurverf kun je aanbrengen met een kwast, blokwitter of muurverfroller. Let op: een afwasbare muurverf zet je altijd in 2 lagen op. Pas dan is er genoeg laagdikte om afwasbaar te zijn.

Hoe het ook zij, laat de muurverf uitharden. Muurverf is snel droog maar bereikt de volledige hardheid pas na 31 dagen. Vooral de eerste dagen is de aangebrachte verf nog kwetsbaar. Dep een vlek op muurverf zo snel mogelijk met een vochtige spons. Vermijd direct schrobben of poetsen.

 

Kan ik afwasbare muurverf direct op nieuwe muren aanbrengen?

Bij toepassing op nieuwe muren dient er altijd een voorstrijkmiddel te worden aangebracht. Een voorstrijkmiddel vult de kleine openingen in de structuur van de ondergrond. De muurverf wordt hierdoor niet in deze poriën gezogen en de zuigende werking wordt opgeheven. Verf droogt minder snel en zo voorkom je baanvorming.

Wat zijn de beste verkochte reinigbare muurverven?

Sikkens Alphacryl Pure Mat SF

Deze Sikkens muurverf is in iedere kleur te mengen en verkrijgbaar in 1, 2.5, 5 of 10 liter. Het fraaie aan deze muurverf is dat de toplaag mooi mat is. Daarnaast is deze muurverf zeer goed reinigbaar en heeft het schrobklasse 1. Hierdoor wordt deze afwasbare muurverf tegenwoordig veel gebruikt in interieurs. "Een mooie matte muurverf", oordeelt Decoprof-klant Kees van Doorn. "Ik heb maar één keer moeten bijverven en dat was toen mijn dochter een permanent marker gebruikte op de muur." Bekijk Sikkens Alphacryl Pure Mat SF.

Sigma SigmaPearl Clean Matt

Een andere topper, en misschien wel de bekendste afwasbare verf is Sigma Sigmapearl Clean Matt. Al jarenlang een van onze best verkochte afwasbare muurverf. De speciale techniek van het bindmiddel van deze verf zorgt ervoor dat het een schrobvaste muurverf is. Vanaf ongeveer 30 dagen is deze matte muurverf het best reinigbaar. Meer weten over muurverf van Sigma? Bekijk dan het Sigma Muurverf assortiment.

Global Paint Easy Clean

Minder bekend bij het grote publiek, maar wel bij de vakman is de Easy Clean van Global Paint. Global Paint is een Nederlands verfmerk dat al jarenlang uitstekende muurverven produceert. Van normale muurverf, isolerende tot afwasbare muurverf. Stuk voor stuk hoogwaardige muurverven. Wij zijn dan ook trots om dealer van dit merk te zijn. Je zult dit merk niet zo snel bij de Gamma, Praxis of Karwei vinden. Het is echt een professionele kwaliteit, waar je versteld van zult staan. De Global Paint Easy Clean afwasbare muurverf is eenvoudig online te bestellen.

Caparol Premium Clean

Het laatste product wat niet ongenoemd mag blijven is Caparol Premium Clean. In Nederland is Caparol als verfmerk niet zo bekend onder de consument. Maar zeker de afwasbare muurverf Caparol Premium Clean die je online kunt bestellen bij Decoprof is de moeite waard. De hoogste schrobbaarheid, uitstekend te reinigen, en heel goed dekkend.

Vragen over afwasbare muurverf?

Heb je nog vragen of wil je een medewerker spreken die je kan helpen met jouw bestelling en kan voorzien van een persoonlijk advies? Neem contact op met onze klantenservice.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »