Terpentine

Filters

Terpentine

Wat is terpentine

Terpentine is een kleurloze, heldere en niet-viskeuze vloeistof met een sterke geur die doet denken aan kerosine. Terpentine is een aardoliedestillaat en wordt gebruikt als verdunner of oplosmiddel van verf (onder meer voor het verdunnen van industriële verf, het verwijderen van verfresten en het schoonmaken van kwasten), vernis, lak en asfaltproducten; maar ook als ontvetter en als oplosmiddel.
 
In het Nederlands wordt terpentine soms peut genoemd of ook wel kunstterpentijn. In het Engels wordt terpentine white spirit genoemd. Deze naam wordt ook algemeen gebruikt in België en Frankrijk. Terpentine wordt wel eens verward met terpentijn dat gewonnen wordt uit naaldbomen, meestal door destillatie van de hars.

Eigenschappen van terpentine

Terpentine is ontvlambaar,licht irriterend voor de longen, huid, ogen en bij inslikken. Blootstelling aan hoge concentraties kan leiden tot bewusteloosheid. Het inademen van terpentine dampen is schadelijk als dat langdurig plaatsvindt.

Terpentine is pH-neutraal en is dus niet zuur, maar tast als vetoplosser de vetlaag op de huid wel aan. Mensen die gevoelig zijn voor eczeem zijn daar extra gevoelig voor.

Een doek met resten van terpentine in de broekzak veroorzaakt binnen een half uur een grote rode sterk stekende plek op het been. Langdurig afspoelen met (lauwwarm) water en insmeren met een crème of zalf zal de reactie doen afnemen.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »