Blaasjes in de verf?
Waardoor ontstaan blaasjes in de verf in een vers geschilderde verflaag? Hoe kan je dit voorkomen? In dit artikel geven we uitleg over luchtbellen in verf, en hoe je deze luchtbellen of verfblaasjes kunt herstellen. Uiteindelijk geven we je tips hoe je dit in het geheel kan voorkomen. Deze blog is opgedeeld in de volgende overzichtelijke onderdelen:
- Oorzaken voor blaasjes in de verf
- Veelgestelde vragen
- Verfblaasjes herstellen
- Voorkomen van blaasvorming
Oorzaken voor blaasjes in de verf
Blaasjes in de verf komt regelmatig voor bij vers schilderwerk. Deze blaasvorming heeft niks te maken met het merk verf. De oorzaak hiervan is de soort hout waarop je schildert. Het probleem met luchtbelletjes komt het meeste voor bij houtsoorten met grove poriën, meestal meranti of merbau hout. Dit ontstaat als gevolg van met lucht gevulde poriën dat het hout in verloop van tijd wil verlaten als het warmer wordt. Oplosmiddel houdende (terpentine) verf is hiervoor het meest gevoelig.
''Om blaasjes in de verf te voorkomen is het noodzakelijk dat je niet in de volle zon gaat schilderen of voor de zon uit.''
De zon zal namelijk een snelle oppervlakte droging geven en hierdoor krijgt ingesloten lucht niet meer de kans om te ontsnappen. Het meest ideaal is om achter de zon aan te schilderen.
Droge blaasjes
Deze vorm van blaren komt door invloed van warmte in combinatie met lucht. Meestal gebeurt dit bij poreuze ondergronden zoals hout. Lucht stijgt op, en wil weg, maar komt opgesloten te zitten als luchtbellen in verf. Een te warme temperatuur kan leiden tot warmte blaren in de verflaag. Hout heeft grove poriën die uitzetten door warmte. De aangebrachte verflaag zorgt ervoor dat deze warmte niet uit het hout kan waardoor er blaasjes ontstaan. Dit probleem hoeft niet alleen tijdens warme zomerse dagen te ontstaan. Er kunnen ook luchtbelletjes in verf vormen bij minder warm weer. Bijvoorbeeld bij een vlotte weeromslag. Als de temperaturen van het geveltimmerwerk zo’n 5 graden Celsius is en het wordt na het schilderen warmer dan kunnen blaasjes ontstaan bij temperaturen van 10 of 15 graden.
Oplosmiddel blaasjes
Niet alleen de warmte is de oorzaak van deze blaasjes in de verf. Verf bevat oplosmiddel en resterend oplosmiddel kan in de pas aangebrachte verlagen om welke reden dan ook moeilijk verdampen. Wanneer de dampen van dit middel niet goed kunnen ontsnappen ontstaan er blaasjes in het oppervlak. Wanneer de druk van deze reactie wegvalt zullen de blaren langzaam wegtrekken en kan de verf zich hechten op de ondergrond. Echter, het blijft altijd zichtbaar dat er blaasvorming in de verf is geweest.
''Blaasjes in de verf hebben geen invloed op de werking van de verf. De bescherming blijft hetzelfde, het is alleen visueel.''
Tijdens het droogproces wordt onder bepaalde omstandigheden een oppervlakte huid gevormd in vorm van een velletje. Nog in verse verflaag aanwezig oplosmiddel wil toch verdampen door dit velletje heen en veroorzaakt door interne dampdruk blaarvorming, belletjes of blaasjes.
Vochtblaasjes
Wanneer de ondergrond nog nat is moet deze eerst goed drogen voordat je gaat schilderen. De waterdamp kan namelijk niet ontsnappen waardoor er druk uitgeoefend wordt in de ondergrond. Daaruit volgen blaren die gevuld zijn met vocht en waterdamp dat in de ondergrond vast zit. We spreken van natte blaren als de blaasjes in de verf vocht bevatten. Meestal ontstaan deze door condensvorming.
Verfdikte en vuil
Als de verf te dik wordt aangebracht is de kans op blaasjes ook groter. Doordat de verflaag dik is kan deze niet goed hechten waardoor dit dus snel weer loslaat. Daarnaast moet de ondergrond altijd schoon zijn wanneer je gaat verven. Wanneer dit niet het geval is kan er blaasvorming ontstaan. Vuil zorgt er ook voor dat de verf stroperig wordt en strepen achterlaat.
Veelgestelde vragen
Trekken blaasjes in de verf vanzelf weer weg?
Ja de blaasjes in de verf zullen uiteindelijk weg trekken. Alleen zul je het altijd blijven zien. In de luchtbelletjes is vocht of oplosmiddel aanwezig. Deze zullen verdampen. Alleen heeft de verf niet gehecht aan de ondergrond. Voor het beste resultaat zul je de verfblaasjes weg moeten schuren, en een nieuwe verflaag aanbrengen.
Kan ik de verf verdunnen met oplosmiddel om luchtbelletjes in verf te voorkomen?
Nee dat moet je beslist niet doen! Om twee redenen. De oplosmiddelhoudende verf is prima geschikt om direct te verwerken. Door producten zoals terpentine toe te voegen verandert de samenstelling en wordt de kwaliteit minder.
Daarnaast kan meer oplosmiddel de kans op luchtbelletjes in de verf vergroten, omdat je meer oplosmiddel hebt wat uit de verf weg moet.
Verfblaasjes herstellen
Nu we weten hoe blaasjes in de verf kunnen ontstaan, is het ook belangrijk om te weten hoe we het kunnen herstellen.
Het belangrijkste is om de verf eerst goed uit te laten harden. Een aantal dagen wachten dus. Vooral niet als de verflaag nog nat is al gaan schuren.
Zodra je de verflaag hebt verwijderd met behulp van fijn schuurpapier (P240/P320) kun je weer afwerken. Breng een nieuw laagje verf aan op de geschuurde ondergrond. Doe dit bij voorkeur als het niet te vochtig is. En ook niet in de volle zon. In de meeste gevallen zul je er daarna niets meer van zien.
Voorkomen van blaasvorming
Voorkomen is beter dan genezen. Om te voorkomen dat blaasvorming zich voordoet kun je verschillende dingen doen. Alles bij elkaar is het noodzakelijk dat je niet in de volle zon moet gaan schilderen of voor de zon uit. De zon zal namelijk een snelle oppervlakte droging geven en hierdoor zal ingesloten lucht niet meer de kans krijgen om te ontsnappen. Het meest ideaal is om achter de zon aan te schilderen.
Lakplamuur
Blaasjes ontstaan zoals je hiervoor hebt gelezen door grove poriën in het hout. Het is mogelijk om deze poriën dicht te smeren met een lakplamuur zodat de porie niet meer zichtbaar is. Daarnaast smeer je de lucht uit de porie waardoor hier geen blaasje meer uit kan ontstaan.
Soort verf
Hoogglansverf is gevoeliger voor blaasvorming dan halfglans– of zijdeglans verf. Dit komt door het bindmiddelgehalte, het pigment en de vulstof. Het hoge gehalte van deze stoffen maken de verf minder poreus waardoor de blaasvorming sneller wordt ingesloten.
Schuren, schuren, schuren
Probeer de ondergrond goed te schuren. Hoe vlakker en gladder het oppervlakte, hoe minder kans op vuil en vettigheid tussen naden en kieren. Gebruik hiervoor kwalitatief schuurpapier en bouw de korrel grofte op. Begin met P120, daarna P240 en maak eventueel af met P320.
Schone en droge ondergrond
Zorg ervoor dat de ondergrond goed gereinigd is. Haal stof en haren weg en maak de ondergrond vetvrij met een passend reinigingsmiddel. Zorg er vervolgens wel voor dat het schilderwerk even goed kan drogen voordat je gaat beginnen.
Dikte
Wees niet té royaal met de verf. Verf is dekkend, ook met een wat dunnere laag. Je kunt betere meerdere dunne lagen aanbrengen dan één dikke laag. De verf krijgt daardoor ook beter de kans om goed te drogen en uit te harden.
Zon
Schilder het oppervlak niet in de volle zon. Hierdoor voorkom je dat de ondergrond te warm wordt. Daarnaast is het voor de verf niet goed om bij te warme temperaturen aangebracht te worden.
Met deze tips kun je weer vooruit en gaan voor het allerbeste resultaat. Jouw klus is dan zo geklaard! Lees ook alle andere tips over binnen & buiten schilderen! Wil je persoonlijk advies over de verschillende verfsoorten of heb je andere vragen? Wij helpen je graag bij het beantwoorden van je vragen.Bekijk www.decoprof.nl of neem contact op via 085-3037813 of [email protected].