Huis gekocht? Lees dit voor je gaat schilderen
De handtekening is gezet, je hebt de sleutels binnen en het avontuur in je nieuwe woning kan beginnen. Een van de eerste dingen die waarschijnlijk op je to-do lijst staat is schilderen. Nieuwe kleuren, frisse muren en een eigen sfeer, ze geven een karakter aan je nieuwe interieur en maken van een huis echt jouw thuis. maar voordat je enthousiast alles gaat aanschaffen en aan de slag gaat is het belangrijk dat je weet hoe je zoiets moet aanpakken. In deze blog nemen we je stap voor stap mee door alles wat je moet weten voordat je begint met het schilderen van je nieuwe woning. Zo voorkom je frustratie, vlekken en onnodig werk en zorg je voor een strak eindresultaat.
Begin bij de basis: muren, plafonds of vloeren?
Bij het schilderen van je nieuwe woning is een goede volgorde essentieel. Je voorkomt daarmee beschadigingen en dubbel werk. Over het algemeen begin je bij het plafond, dan de muren en als laatst de vloer. Zo werk je van boven naar beneden en voorkom je dat verf op al geschilderde oppervlakken druipt. Heb je net een nieuwe vloer laten leggen? Zorg er dan voor dat je deze goed afplakt, met bijvoorbeeld stucloper. Werk altijd rustig en systematisch: dat zorgt voor het strakste resultaat en scheelt je een hoop schoonmaakwerk achteraf.
Waarom je deuren en kozijnen het laatst doet
Deuren, kozijnen en plinten lijken misschien een logische start, maar vaak is het slimmer om ze tot het laatst te bewaren. Tijdens het schilderen van muren en plafonds kom je vaak met je kwast, roller of zelfs je ladder dicht in de buurt van deze details. De kans dat je dan per ongeluk knoeit of stoot is groot en dat betekent weer een extra bijwerkklusje.
Daarnaast vormen deze details de afwerking van een ruimte. Als je ze als laatste aanpakt, kun je mooi strak langs de muur schilderen en eventuele beschadigingen van eerdere klussen netjes wegwerken. Gebruik hiervoor een goede afplaktape om scherpe lijnen te creëren.


Behang of verf eerst?
Als je in een ruimte zowel gaat schilderen als behangen is een juiste volgorde belangrijk voor een mooi eindresultaat. Over het algemeen is het eerst schilderen en dan behangen. Dit geldt vooral voor plafonds en muren die niet worden behangen. Als je namelijk eerst gaat behangen loop je het risico dat er verf op je nieuwe behang komt en dat is lastig om weer te corrigeren.
Zorg ervoor dat de ondergrond goed droog en stofvrij is, zowel voor schilderwerk als behangen. Laat de geverfde muren goed drogen voordat je aan de slag gaat met lijm en behang. Zo hecht alles goed en voorkom je problemen achteraf.
Droogtijd en planning per ruimte
Een van de meest onderschatte onderdelen van schilderen is de droogtijd. Toch is dit van belang voor een mooi resultaat. De meeste muurverven zijn na een uur stofdroog maar wel na 4 uur pas overschilderbaar. Bij lakverf of vochtige ruimtes zoals een badkamer kan dit nog langer duren. Zorg daarom voor een logische planning per ruimte. Begin bijvoorbeeld bij de ruimtes die je het snelst nodig hebt, zoals de slaapkamer of badkamer, en werk daarna verder naar de woonkamer, hal en trap. Houd ook rekening met ventilatie: goed luchten versnelt het droogproces, maar voorkom tocht, anders kunnen er stofdeeltjes of vliegjes in de natte verf terechtkomen. Werk in fases en plan voldoende tijd tussen de lagen door, dat voorkomt frustratie en vlekken.
Slim combineren van schilderwerk met andere klussen
Als je net een huis hebt gekocht, staat er vaak een hele lijst met klussen op je te wachten. Slim plannen is dan essentieel. Schilderwerk kun je perfect combineren met andere werkzaamheden in huis en dat bespaart tijd, energie én frustratie.
Denk bijvoorbeeld aan het schilderen voordat je gaat vloeren leggen. Dan hoef je je geen zorgen te maken over verfspetters op je gloednieuwe pvc vloer. Of combineer het sauzen van de muren met het vervangen van stopcontacten en schakelaars: je haalt ze er toch al af, dus waarom niet meteen netjes afwerken?
Ook handig: als je bezig bent met het opknappen van kozijnen of deuren, kun je meteen nadenken over nieuwe deurklinken of raamdecoratie. Zo sluit alles mooi op elkaar aan, zowel qua kleur als stijl.
Onze tip? Maak per ruimte een plan en kijk welke klussen logisch samen kunnen. Zo werk je efficiënter én zorg je ervoor dat je nieuwe huis er straks tiptop uitziet.
Tips voor efficiënt materiaalgebruik
Wanneer je gaat klussen in je nieuwe huis, wil je natuurlijk niet onnodig geld uitgeven aan verf en materialen die je uiteindelijk niet gebruikt. Met een beetje voorbereiding en slimme keuzes kun je verspilling voorkomen én het maximale uit je materialen halen.
1. Bereken vooraf hoeveel verf je nodig hebt
Gebruik een verfcalculator (zoals die op onze webshop!) om precies uit te rekenen hoeveel liter verf je nodig hebt per ruimte. Zo voorkom je dat je halverwege tekortkomt of met halve blikken blijft zitten.
2. Werk in één keer door
Plan je schilderwerk slim in: als je in één keer een hele kamer aanpakt, hoef je rollers en kwasten minder vaak schoon te maken of weg te gooien. Wikkel ze tussendoor in plasticfolie om ze tijdelijk vers te houden.
3. Kies voor kwalitatief materiaal
Een goede kwast of roller gaat veel langer mee en brengt de verf efficiënter aan. Dat betekent minder lagen en dus minder verf nodig. Goedkoop is in dit geval vaak duurkoop.
4. Hergebruik en recycle
Heb je restjes verf over? Bewaar ze goed afgesloten voor kleine touch-ups later, of gebruik ze voor andere projecten, zoals meubels of accessoires. Lege verfblikken kun je vaak inleveren bij de milieustraat.
Met deze tips haal je het meeste uit je materialen én help je het milieu een handje.
Veelgestelde vragen over het schilderen van een nieuw gekocht huis
Waar begin ik met schilderen na de oplevering?
Begin bij de plafonds en werk van boven naar beneden. Daarna zijn de muren aan de beurt en als laatste pak je kozijnen, deuren en plinten aan. Zo voorkom je dat je eerder geschilderde onderdelen per ongeluk beschadigt.
Moet ik eerst behangen of eerst schilderen?
Dat hangt af van wat je precies wilt. Ga je alleen één muur behangen als accent? Schilder dan eerst de rest van de kamer. Wordt de hele ruimte behangen? Dan schilder je het plafond en eventuele kozijnen of plinten eerst. De muren laat je dan ongemoeid tot het behang erop zit.
Wanneer mag ik begonnen met verven na het stucen?
Nieuw stucwerk moet goed drogen voor je kunt schilderen. Reken op ongeveer 1 week droogtijd per millimeter stuc. Een dunne stuclaag is dus sneller klaar dan een dikkere. Test het door even over de muur te wrijven met je hand: komt er nog wit stof mee? Dan is het nog te vroeg. Gebruik ook altijd een voorstrijkmiddel voor goede hechting.
Kan ik mijn deuren en kozijnen tegelijk met de muren doen?
Dat kan zeker! Het is zelfs efficiënt om alles in één keer aan te pakken. Zorg er wel voor dat je met de juiste producten werkt: voor deuren en kozijnen gebruik je lakverf terwijl muren meestal met muurverf worden gedaan. Werk netjes met afplaktape voor een strak resultaat.
Hoe plan ik mijn schilderwerk efficiënt in?
Werk per ruimte en bepaal van tevoren de volgorde van klussen (bijvoorbeeld eerst schilderen, dan vloer leggen). Schilder bij voorkeur als de ruimte nog leeg is, dan heb je alle bewegingsvrijheid. Maak een tijdsplanning per ruimte en houd rekening met droogtijden, vooral als je meerdere lagen aanbrengt.