BTW
0
0
Op werkdagen voor 21:00 besteld, vandaag verzonden
Klanten geven Decoprof een 9,3
Meer dan 115 jaar kennis en ervaring

Door Mark, 8 juni 2020

Hoe lang moet verf drogen?

Bij het verven van uw project is het goed om na te gaan hoe lang de verf moet drogen. Zo weet u wanneer u uw geschilderde object kunt gebruiken, wanneer u een tweede laag op uw muur kunt smeren of wanneer de trap weer helemaal is uitgehard. Lees hier meer over de droogtijden van onze verschillende soorten verf.

Droogtijd

De droogtijd van de verf geeft aan hoelang de verf de tijd nodig heeft om volledig uit te harden. Kijk voor de exacte droogtijd altijd op het etiket op de verpakking van de verf. Deze verschilt namelijk per type en merk verf. Daarnaast zijn factoren als temperatuur, luchtvochtigheid en laagdikte ook van belang. De omgevingstemperatuur moet op orde zijn wanneer u aan uw klus begint. Over het algemeen kan verf tussen de 10 en 30 graden verwerkt worden. Echter, de ideale temperatuur ligt tussen de 15 en 25 graden. Tussen deze temperaturen droogt de verf op de juiste snelheid. De luchtvochtigheid van de ruimte is ook van belang. Deze moet niet boven de 85% zijn want anders is er kans op condensvorming op de verflaag waardoor deze niet kan drogen. Tot slot is de laagdikte van de verf belangrijk. Watergedragen verf hoeft minder dik aangebracht te worden dan verf op terpentinebasis bijvoorbeeld. Bekijk dus goed wat de juiste laagdikte zou moeten zijn. Dan klopt de droogtijd van de verf ook! 

Hieronder vindt u een overzicht van de gemiddelde droogtijden:

Grondverf

De gemiddelde droogtijd van grondverf is ongeveer 2 uur. Na 16 uur is deze overschilderbaar

Muurverf

Muurverf is na ongeveer 1 uur al droog en na slecht 3 uurtjes al overschilderbaar.

Lakverf 

Op waterbasis is lakverf sneller droog dan op terpentinebasis. Lak op waterbasis droogt na ongeveer 5 uur terwijl lak op terpentinebasis 16 uur de tijd nodig heeft om te drogen. Na één week is lakverf volledig uitgehard. 

Drogen in fases

Verf droogt in vijf verschillende fases:

  1. Stofdroog

Stofdroog betekent dat er geen stof meer blijft kleven aan de net geschilderde laag. Dwarrelend stof zal niet meer hechten wanneer de verf stofdroog is. De verf is nog lang niet droog, dus het is niet mogelijk de verf bij te werken of vast te pakken. 

  1. Kleefvrij

In deze fase plakt de verf niet meer. De ondergrond kan voorzichtig aangeraakt worden zonder dat de verf beschadigd. 

  1. Schuurbaar

de verf is voldoende gedroogd zodat deze geschuurd kan worden indien dit mogelijk is. 

  1. Overschilderbaar

De verf is nu klaar voor een nieuwe laag! Het is mogelijk het oppervlak te overschilderen met een tweede of derde laag verf. 

  1. Volledig belastbaar

Wanneer de verf volledig is uitgehard en dus op zijn sterkst is, is de verf volledig belastbaar en klaar voor gebruik.

Een tweede laag

Het mooiste resultaat behaald u door minimaal twee lagen verf aan te brengen. Het is dus belangrijk om rekening te houden met de tijd die de verf nodig heeft om in de overschilderbare fase te komen. Wanneer deze fase is bereikt kunt u uw muur of object voorzien van een tweede laag. Als u niet lang genoeg wacht, ontstaan er problemen met de doordroging van de eerste laag. Als u dus te snel een tweede verflaag aanbrengt kan de verf gaan rimpelen. Dit is natuurlijk geen mooi gezicht waardoor u dan dus ook weer opnieuw kunt beginnen. Daarnaast is het handig om de laag even met een spons te matteren. Dit zorgt voor een betere hechting van de tweede laag. 

Lang wachten wordt beloond! Wanneer uw verfwerk af is geniet u weer van een prachtig interieur! 

 
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »