Blaasjes in de verf

blaasjes in de verf

Waardoor ontstaan blaasjes in de verf in een vers geschilderde verflaag? Hoe kan ik dit voorkomen? Lees hier meer over blaarvorming.

Blaasjes in de verf!

Blaasjes in de verf bij vers uitgevoerd schilderwerk komt regelmatig voor. Deze blaarvorming is onafhankelijk van het merk verf. Het ligt aan op wat voor soort hout je schildert. komt voor op grofporige houtsoorten. Bij uitstek komt dit voor bij meranti en merbau hout. In deze poriën is namelijk nog lucht aanwezig dat het hout op den duur wil verlaten als het warmer wordt. Alkyds en trager drogende hoogglans producten zijn hiervoor zeer gevoelig.

Om dit te voorkomen is het noodzakelijk dat je niet in de volle zon moet gaan schilderen of voor de zon uit. De zon zal namelijk een snelle oppervlakte droging geven en hierdoor zal ingesloten lucht niet meer de kans krijgen om te ontsnappen. Het meest ideaal is om achter de zon aan te schilderen.

Warmteblaren?

Niet alleen ontstaan de blaasjes in de verf tijdens het schilderen met warme zomerse dagen. Er kan ook blaarvorming voorkomen bij minder warm weer. Bijvoorbeeld bij een vlotte weeromslag. Als de temperaturen van het geveltimmerwerk zon 5 graden Celsius zijn en het wordt na het schilderen warmer dan kunnen blaasjes ontstaan bij temperaturen van 10 of 15 graden. Lucht in de poriën zet uit met blaarvorming als gevolg. Bij donker dekkend of bij transparant schilderwerk op donker hout kan de zonsinvloed nog een extra nadelige invloed hebben.

Oplosmiddel

Niet alleen de warmte is de oorzaak van deze blaasjes in de verf. Ook kan resterend oplosmiddel in de pas aangebrachte verlagen om welke reden dan ook moeilijk verdampen als het droogproces in een vergevorderd stadium is, blaarvorming veroorzaken. Men noemt dit het fenomeen oplosmiddel- of solvent retentie. Tijdens het droogproces wordt onder bepaalde omstandigheden een oppervlakte huidje gevormd, een velletje. Resterend, nog in verse verlaag aanwezig, oplosmiddel wil desondanks verdampen en veroorzaakt door interne dampdruk blaarvorming, belletjes of blaasjes.

Gratis verzending vanaf €50,- Voor 21:00 besteld, morgen in huis * Gratis Retourneren
Thuiswinkel logo
Decoprof maakt gebruikt van Cookies. Meer lezen
x